Akıllı telefonum var benim, Peki sordun mu kendine ben ne kadar akıllıyım !

ANDROİD'İN BİLİNMEYEN YÜZÜ: Kullanıcı İzinleri



     Android telefonu olupta yukarıdaki fotoğraftaki uygulama izinleriyle karşılaşmamak imkansız.Ancak çok azımız bu izinleri okuruz. Ben okuyorum deme sende muhtemelen es geçiyorsundur. Verdiğimiz izinler bizim için bir tehlike oluşturur mu sorusuna ise EVET demek istemezdim ama malesef ki tehlike oluşturuyor çözüme geçmeden önce bu izinler hakkında biraz bilgi sahibi olalım ve bunu nasıl çözeceğimizi hep birlikte görelim. Daha önce yüklemiş olduğunuz uygulamaların da izinlerini tekrar görebildiğinizi hatırlatmak isterim nasıl mı tabiki şu you izlerseniz izinleri muhtemelen göreceksinizdir. 

NOT: sürümlerden dolayı farklılıklar ya olabilir.

    Ayarlar -> Uygulamalar -> (uygulamanın adı) -> İzinler sırasını takip ederek  ulaşabilirsiniz.

   Şimdi konumuza gelecek olursak:



  • Telefon Çağrıları izni


Kötü amaçlı uygulamalar siz farkında olmadan istenmeyen numaraları arayarak sizleri mağdur edebilirler ve telefon faturanızda beklenmedik görüşmeler çıkmasına neden olabilir. Bu işlev, uygulamanın acil numaralara çağrı yapmasına izin vermez.

  • Mesajlarınız - SMS mesajlar


   Bu izin kapsamındaki işlemler doğrudan olabileceği gibi siz farkında olmadan da gerçekleştirilebilir. Aynen telefon çağrıları izninde olduğu gibi kötü amaçlı uygulamalar size istenmeyen mesajların yol açtığı kabarık fatura külfeti getirebilirler.

  • Fotoğraflar/Medya/Dosyalar 
   USB belleğinizin içeriğini okumayabilir ve USB belleğinizin içeriğini değiştirebilir veya silebilir. Uygulamaların çoğu sadece uygulamanın kendisiyle ilgili olan işlemleri yerine getirmek için bu izne ihtiyaç duyarlar fakat kötü amaçlı uygulamaların internet üzerinden belleğinizde yer alan fotoğrafları istem dışı fotoğrafları online platformlara yükleme riskleri vardır. 


  • KİMLİK 
  Cihazdaki hesapları bulubilir,  kişi kartınızı okuyabilir. 

      Ve buna benzer bir sürü izin isteniyor arkadaşlar daha fazla yazmaya gerek duymadım.         Asıl konumuz olan bu izinlere nasıl başa çıkacağız bir uygulamayı yüklerken mutlaka iki kez düşünmeniz, uygulama için mutlaka nete bir araştırma yapmamız gerekli ve asıl somut olaya gelecek olursak size tanıtacağım bir uygulama. root izni gerektirmeden asıl mantık uygulamaların internet bağlantısını keserek az da olsa bir koruma oluşturmaktatır.
  Bu uygulamanın adı NoRoot Firewall. 
Dediğim gibi program çok basit programı açın ve gerekli adımları izleyim hemde izin istemeden izinlere kafa tutun.
Bu uygulama hem Türkçe dil desteği mevcut hemde çok basit bir arayüzü var. Aşağıdaki fotoğrafları inceleyerek kendi telefonunu da uygulamayı kullanabilirsiniz. 

Uygulama linki sizi Google Markete    yönlendirecek oradan direkt olarak  telefonunuza indirebilirsiniz.  Linkiniz: https://play.google.com/store/apps/detailsid=app.greyshirts.firewall&hl=tr

Beğendiyseniz paylaşmayı unutmayın başka yazı da görüşmek üzere.








    
     








Yorum Gönder