Temel Fotoğrafçılık Terimleri

Temel Fotoğrafçılık  Terimleri 

           Fotoğraf eski Yunancada ışıkla yazı,ışıkla yazmak anlamına gelir. Tüm fotoğraf makineleri dört temel parçadan oluşur: Objektif,diyafram,obtüratör ve vizör.
       
           Çektiğimiz fotoğraflar, makinada lens üzerinde düşen görüntülerin, mercekler yardımı ile film veya dijital makinelerdeCCD/CMOS adı verilen sensörlerin üzerinde oluşması ile elde edilir. Bu süreç içinde fotoğrafçı, üç temel parametreyi belirleyerek çekime başlar. Bunlar diyafram, enstantane ve ISO değerleridir. Diyafram,filme (veya CCD’ye) düşecek ışık miktarının ne kadar geniş veya dar bir aralıktan objektif yardımı ile makinaya gireceğini, Enstantane ise, bu belirlenen aralıktan giren ışığın, ne kadar süre ile film (ya da CCD) üzerinde kalacağını, ISO ise, filmin veya CCD’nin, bu gelen ışığa karşı ne kadar hassasiyet göstereceğini belirler.



   Temel Fotoğrafçılık  Terimleri; Diyafram, Enstantane, ISO bu üç temel parametre, ışığın miktarını azaltma veya artırma anlamına gelir.
  Diyafram
Objektif içerisinde yer alan ve ışığın filme ulaşmasını sağlayan metal levhalı mekanizmadır.


   Enstantane
Fotoğraf makinesinin içindeki obtüratör perdesinin (bazı makinelerde metal yaprakların) açık kaldığı sürenin saniyenin kesirleri olarak ifade edilmesidir. Gelişmiş refleks makinelerin büyük bölümü 30 saniye ile 1/8000 saniye arasında “enstantane=Anlık” değerleri sunmaktadır.Değerlerine göre enstantane fotoğraf örneği :




  ISO
1.Filmlerin duyarlılığı ile ilgili standartları belirleyen International Standarts Organization'ın kısaltmasıdır. ISO, ASA (American Standarts Association) teriminin yerini almıştır.

2.Bir filmin ışığa duyarlılığını gösteren numara serisidir. Kural olarak duyarlılık 25 ile 1600 ISO arasında değişmektedir. Örneğin 200 ISO bir film, 100 ISO bir filmin iki katı hassastır ve bu da ışığa iki kat daha duyarlı olduğu anlamına gelir. 50 ISO bir film ise 100 ISO filmin yarı hızında olduğu gibi ışığa hassasiyeti de yarısı kadardır.

Yorum Gönder