Fotoğraf makinemizi anlamaya başlayalım: Çekim Modları.

                               





Öncelikle asıl ilaeri dediğimiz modları tanıyalım:

OTOMATİK (AUTO) : 

   Adı üstünde arkadaşlar bu mod makinen tüm ayarları kendisin ayarladığı bir moddur. Bu aynen telefonlara ya da kompak makinelerine benzetebiliriz. Bize kalan tek şey deklanşöre (çekme düğmesine) basmak. Makine optimum ayarlarını seçer ve fotoğrafı size verir.

P: Yarı otomatik bir moddur. Pozlamada ISO değerini sizin değiştirdiğiniz, diğer değişkenlerin kontrolünün makinede olduğu program modu. 

A veya AV: Yarı otomatik bir moddur. Diyafram öncelikli mod olarak da bilibir. ISO ve diyafram (F derğeri) değerini yani diyaframı sizin değiştirdiğiniz, doğru pozlama için makinenin enstantane değerine karar verdiği moddur.
 
S veyaTV: Yarı otomatik bir moddur. Ensatantane öncelikli mod olarakta bilibir. ISO ve enstantaneyi sizin değiştirdiğiniz, doğru pozlama için makinenin diyafram değerine karar verdiği moddur. Hareketi dondurmak veya harekette devamlılık hissini vermek istediğinizde, yani çekim süresini kontrol etmek istediğiniz zaman kullanmanız gereken moddur.


M: Makineye tam olarak hakim olduğunuz tüm ayarları yapabildiğiniz moddur. ISO, diyafram ve enstantaneyi siz seçerseniz, makine pozlama konusuna karışmaz. Manuel flaş kullanımı gibi pozlamada kontrolü ele almak istediğiniz zaman kullanmanız gereken moddur.


NOT: Bu modların gösterimi makineden makineye değişmektedir. aşağıdaki fotoğrafta Nikon ve Canon örneği verilmiştir.




1- PORTRE (PORTRAIT) : 
 
Portre modu çerçevenin ön planında bir obje olduğunu düşünecektir ve  ilk olarak düşük bir diyafram değeri kullanarak modelinizin arkasını odak dışında bırakıp daha öne çıkaracaktır. Şunu söylemekte fayda görüyorum Portre modu genellikle iyi aydınlatılmış durumlarda da çok iyi sonuç verir.

2- MAKRO (CLOSE UP):

Makro modu milimetrik küçük imajları çekmek için çok kullanışlıdır. Farklı dijital kameralar ve farklı lenslerin makro kapasitesi farklıdır.Unutmayın ki makro modu size çok yakın çekim için görüntü imkanı vermez. Bunun için makro lense ihtiyacınız olacaktır. 

3- MANZARA (LANDSCAPE) :
  
Mesafeden ön plana doğru görüntüde iyi bir odaklanma yaratmak için genellikle düşük diyafram (yüksek F numarası) kullanılır. Yalnız bu modun bir kötü noktası diyafram değerini büyüttüğü (diyaframı kıstığı) için yetersiz ışık olan noktada enstantaneyi çok düşürmesidir. Bu da elinizle çok sabit tutamayacağınız için fotoğraflarınızın “titrek” çıkmasına neden olabilir. Bu noktada da tripodunuz varsa kullanmaktan çekinmeyin.


4- SPOR MODU : 
 Spor modu hareketli objelerin fotoğraflarını çekmek için ayarlanmıştır. Ev hayvanları, sporcular, araçlar, doğal yaşam vs. gibi hareketli objeleri yakalayabilirsiniz. Aslında spor modu enstantane hızını arttırarak hareketi “dondurmaya” çalışır. Bunun yanında hareketli bir nesneyi pan tekniğini kullanarak da yakalamaya çalışabilirsiniz.

5- GECE MODU:
  Gece modu adı üstünde yetersiz ışıkta fotoğraf çekmeye yarar. Eğer kurcalar ve denerseniz çok değişik, eğlenceli ve dikkat çekici fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Bu modda kamera enstantane hızını oldukça düşürür (0,4 sn, 1-3 sn gibi). Bu uzaktaki karanlık alanların daha aydınlık olmasını sağlar. Unutmayalım ki gece çekimleri tripotsuz olmaz gece çekim yapacaksanız yanınıza mutlaka tripot almalı ya da yere veya titremeyece bir yere sabitlemeniz gerekecek.

Yeni başlayanlar hangi Fotoğraf Makinesini almalı yazımıza :

Ya da videomuza gidebilirsiniz:








Yorum Gönder