Fotoğraf Makinesi nasıl temizlenir.

   



  
   Elektronik ürünlerinin en önemli sorunlarından biri de toza ve dış
etkenlere karşı fazlasıyla hassas olmalarıdır. Özellikle nem, toz ve su
dijital fotoğraf makinelerinin en önemli üç düşmanıdır. Bu küçük                  
yardımcılarımızı nem ve suya karşı yeteri kadar koruyabilsek de
toza karşı başarılı olmak o kadar kolay değildir.

  Tozla savaşmanın en kolay yolu ise bazı fotoğraf
 makineleri ile beraber verilen kılıflardan edinmektir.
Bu kılıflar aynı zamanda fotoğraf makinenizin çizilmesine de engel olur.
 Böylece hem toza hem de çizilmeye karşı koruma sağlanır. Eğer bu tip
 bir kılıfınız yoksa her türlü makineye uyan jenerik bir kılıf alarak
fotoğraf makinenizi içine koyabilirsiniz. Ayrıca dijital fotoğraf
makineleri için üretilen çantalardan edinmek de bir çözümdür. Bu çantalar
ihazınızı hem dış etkenlere karşı korur hem de nem ve sıcaklık gibi
zararlı doğa koşullarında faydalı olur.

Fotoğraf makinelerinde çekilen kareleri de etkileyen en önemli temizlik sorunu objektifteki kirlenmedir. Yeteri kadar dikkat etmezseniz objektifinizde parmak izleri, tozlar ve bazı kirler oluşabilir. Özellikle parmak izinden kaçınmak gerekir. Çünkü uzun süre kalan parmak izleri barındırdıkları yağ ve diğer maddeler sebebiyle kalıcı izler bırakabilirler. Bu da fotoğraflarınızda flu ve lekeli görüntüler oluşmasına sebep olur.

FOTOĞRAF MAKİNESİ NASIL TEMİZLENİR

Dijital fotoğraf makinelerinde gövdeyi temizlemek için en uygun yöntem kuru, iz bırakmayan ve yumuşak bir bezle silmektir. Bu bez evde kullandığınız temiz bir bez olabildiği gibi özel olarak sadece bu iş için üretilmiş ürünlerden de olabilir. Pamuklu ya da benzeri bir bez de işinizi görebilir. Bu tip bir bezi arka yüzde bulunan LCD ekranı temizlemek için de kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey bezin üzerinde ekranı çizecek partiküllerin olmamasıdır.

Ancak iş objektif temizliğine gelince durum biraz değişiyor. Objektif için daha hassas, toz ve iplik bırakmayan, mümkünse bu iş için özel olarak üretilmiş mikrofiber bezler kullanılmalıdır. Bazı temizlik setleri beraberinde özel solüsyonlar ile satılmaktadır. Bu solüsyonu doğrudan objektife değil de beze dökerek kullanmak gerekir. Bu tip bir solüsyonu kullanmadan önce objektifinizin üzerinde toz parçacıklarının bulunmadığına emin olun. Aksi takdirde bu tozlar objektifi çizebilir.

Objektif temizliği için özel olarak tasarlanmış hava püskürten aksesuarlar da bulunmaktadır. Bu aksesuarlar yardımı ile de temizlik yapmak mümkündür. Ayrıca sıkıştırılmış hava tüpleri de temizlik cihazlarına yardımcı olarak kullanılabilir.

Kompakt fotoğraf makineleri küçük olduklarından temizlik sırasında hassas davranmak ve dikkatli olmak gerekir.

DİJİTAL SLR FOTOĞRAF MAKİNESİ NASIL TEMİZLENİR

Objektifi değiştirilebilen dijital SLR fotoğraf makinelerinde temizlik daha önemlidir. Çünkü bu cihazların hem objektifleri büyüktür (daha çok kirlenir) hem de objektif değişimi sırasında sensöre toz kaçma riski vardır.

Böyle cihazlarda objektifi temiz tutmanın en kolay yolu önüne pozlamayı etkilemeyecek bir filtre takmaktır. Skylight ya da UV filtresi böyle bir iş için en uygun çözümdür. Bu filtre objektifi hem tozdan hem de dış etkenlerden koruyacağı için mutlaka kullanılmalıdır.

Konu dijital SLR cihazlar olduğunda toza karşı önlem almak çok önemli hale gelir. Öncelikle objektif değişimi sırasında gövdeyi objektifsiz uzun süre açıkta bırakmayın. Havada uçuşan tozlar açık olan bölümden sensöre geçebilir. Ayrıca objektif değiştirdikten sonra çıkarttığınız objektifin hem ön hem de arka yüzüne koruyucu kapak takın. Öte yandan kendinden toz temizleme fonksiyonuna sahip bir dijital SLR seçmeniz bu tozlarla daha az uğraşacağınız anlamına gelir.

Dijital SLR ürünlerde temizlik için en azından hava püskürte-bilen aksesuarlardan kullanın. Sadece bu işler için üretilmiş özel kitleri de piyasada bulmak mümkündür. Bu kitlerin içinde özel solüsyonlar, temizlik mendil ve bezleri, fırçalar ve hava pompaları bulunur. Solüsyonlar sensör temizliği için kullanılır. Ancak bunların kullanımı ile ilgili oluşabilecek riskler tamamen kullanıcıya aittir. Çünkü sensör, bir dijital fotoğraf makinesinin en hassas elektronik parçalarından biridir.

Objektifi değiştirilebilir dijital SLR fotoğraf makinelerinde sensör temizliği yetkili servisler tarafından yapılmaktadır. Elinizdeki ürünle ilgili bilgi almak isterseniz satın aldığınız markanın Türkiye Yetkili Satıcısı’ndan bu tip bir hizmet verip vermediklerini sorabilirsiniz. Tabi bu hizmet sadece dijital SLR modeller için verilmektedir. Kompakt modellerde sensör gövdenin içinde ve dış etkenlerden uzak, ulaşılamaz bir yerde olduğu için temizliğe gerek yoktur.

İster kompakt ister dijital SLR olsun fotoğraf makineleri dış etkenlere karşı hassas elektronik ürünlerdir. Onları temiz tutmanın en kolay yolu kirletmemektir. Bunun için kılıfla beraber kullanmak, bu mümkün değilse özel bir çanta edinmek, darbelere ve dış etkenlere karşı korumak için alınabilecek basit önlemlerdir. 


     



Yorum Gönder